Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief
 

Bereid je voor op de Week van de Mobiliteit
 

Hoe komen je leerlingen naar school? Liggen zij, of hun ouders, wakker van de luchtkwaliteit in de schoolomgeving? Hoe belangrijk vinden ze veiligheid? Denken ze na over de impact van hun vervoerkeuze op de leefbaarheid van de stad? Van 16 tot 22 september wordt iedereen uitgenodigd om te experimenteren met duurzamere reisgewoonten. GoodPlanet helpt je op weg richting actieve mobiliteit rond de school.

Schoolvervoerplannen

Digitale tool meet hoe je leerlingen naar school komen

 

Jaarlijks starten 30 Brusselse scholen met een schoolvervoerplan. GoodPlanet begeleidde al meer dan 200 scholen bij de opstart en de uitwerking ervan. In deze korte video ontdek je hoe dat in zijn werk gaat.
 
In september brengen 8 scholen het mobiliteitsgedrag van hun leerlingen in kaart via een digitaal enquêtesysteem. Elke ochtend geven de leerlingen met een eenvoudige druk op een knop aan met welk vervoermiddel ze naar school kwamen.

Deze peiling maakt het mogelijk om op korte tijd veel data over de mobiliteit van de school te verzamelen. De analyse van die data laat toe om gerichte acties op te zetten voor een betere mobiliteit. Vervolgens kunnen scholen de impact van hun acties met hetzelfde enquêtesysteem meten, evalueren en bijsturen. 
Ben je een Brusselse school en wil je ook een schoolvervoerplan opstarten? Meld je hier aan.
Ben je een school in Vlaanderen en wil je ook via het digitaal enquêtesysteem werk maken van duurzame mobiliteit rond de school? Contacteer ons. 

Street Motion 

Uitdagingen voor leerlingen van de 2e en 3e graad secundair, via een app

Hoe verplaatsen je leerlingen zich naar school en door de stad? Sportief op de fiets, met de step of skateboard, chill met de bus of lekker te voet? Vanaf volgende week schotelen we je leerlingen wekelijks tot eind november plezante uitdagingen voor: een selfie op de fiets, een parkeerplaats voor auto’s bezetten, valse verkeersboetes uitdelen, ... Ze voeren de opdrachten zelfstandig uit via een web app. Zo stellen ze hun eigen keuzes in vraag, denken ze na over de impact ervan en gaan ze de confrontatie aan met alternatieven. Door een foto van hun geslaagde uitdaging te uploaden, verdienen ze punten en maken ze kans op vette prijzen.
 
Leerlingen kunnen zich vanaf 17 september inschrijven op www.streetmotion.be en de uitdagingen aangaan in groepjes van max. 5 personen. Dit project op schoolniveau lanceren? Contacteer ons. 


Voetgangersbrevet


Eind vorig schooljaar werd de vierde editie van dit project succesvol afgerond. Meer dan 800 leerlingen van het eerste leerjaar leerden zich veilig te voet verplaatsen. GoodPlanet begeleidde hen bij het oefenen en leerde hen de verkeersregels voor voetgangers. Op het einde van het traject bewees 94% van de leerlingen dat ze klaar zijn om zich veilig in het verkeer te begeven.

In januari 2019 start de vijfde editie (onder voorbehoud). Ligt jouw school in Brussel en wil je als eerste gecontacteerd worden om je leerlingen gratis in te schrijven? Laat het ons weten.
Luchtkwaliteit 

In 60% van de scholen in België is de luchtkwaliteit verontrustend slecht. Een gezonde schoolomgeving begint met een actievere mobiliteit. Dit kan je doen om hier aandacht voor te vragen:
  • Sluit je aan bij de actievoerders van Filter Café Filtré. Wekelijks worden er in tientallen scholen acties georganiseerd voor schone lucht.
  • Wil je graag met je school op dit thema inzetten? De educatief medewerkers van GoodPlanet komen naar je toe met interactieve workshops. Contacteer ons om samen te bepalen welke workshop het best aansluit bij jouw noden en verwachtingen.
  • Ook de overheid neemt stappen in de goede richting. Zowel de Vlaamse als de Brusselse overheid maakt geld vrij om schoolstraten aan te leggen.
Dit is het GoodPlanet-team dat z'n schouders zet onder duurzame mobiliteit:

Julie Godart, Kevin Roeland, Noémie Gevers & Peter Paul Vossepoel
GoodPlanet coördineert de projecten Street Motion, Voetgangersbrevet en Schoolvervoerplannen met de steun van Brussel Mobiliteit. Het digitaal enquêtesysteem kadert in een project met de steun van Proximus. 
                  
GoodPlanet Belgium vzw - Edinburgstraat 26, 1050 Brussel - 02 893 08 08
We zijn elke werkdag bereikbaar van 9u tot 12u30 en 13u30 tot 17u.

Samen maken we van deze planeet een GoodPlanet
Met jouw steun kunnen we nóg meer mensen inspireren en overtuigen om duurzaam samen te leven. Voor giften vanaf 40 euro bezorgt GoodPlanet je een fiscaal attest.
Website: www.goodplanet.be
Nieuwsbrief: inschrijven - uitschrijven