Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief
 

GoodSchools, van speelplaats tot refter
 

Onlangs lazen we in de krant dat onderwijs niet zaligmakend is om jonge kinderen waarden bij te brengen. Voorbeeldgedrag is dat wel. "Voor het bijbrengen van morele waarden geldt: niet erover praten, maar doen."

Bij GoodPlanet geloven we dan ook sterk in de kracht van een duurzame schoolomgeving. Die stelt kinderen en jongeren in staat om op een bewuste en kritische manier actief deel te nemen aan de samenleving van morgen.

We geven jou als leerkracht heel wat tools in handen om die rol van voorbeeldschool helemaal waar te maken. Op leerling-, klas- en schoolniveau.

In deze nieuwsbrief vind je enkele projecten waarop je nu al gratis kan intekenen voor volgend schooljaar. Een overzicht:
Voor iedereen:
Secundair onderwijs:
Op 5 actiedagen maken duizenden leerlingen en leerkrachten samen met een klein gebaar een wereld van verschil:
 
Eet lokaal – 16 oktober 2018: een lokaal en seizoensgebonden tussendoortje
Zero afval - 22 november 2018: minder afval, zo kan het ook
Dikketruiendag - 12 februari 2019: dikke trui aan, verwarming "uit"
Wereldwaterdag - 22 maart 2019: een symbolische water-actie 
Buitenlesdag - 25 april 2019: de voordelen van buiten les geven

We werken momenteel aan een update van de website. Vanaf september kan je inschrijven.
Staat in mijn klasagenda!


Openklasdagen: origineel uitpakken

 
Drinkfontein, composthoop, moestuin, speelheuvel, plekje wilde natuur, mooie muur, sorteerhoek, fietsenstalling ... Gebruik een opendeurdag, ouderavond, eetfestijn of schoolfeest om in de kijker te zetten hoe jouw school meewerkt aan een duurzame samenleving.

Jouw leerlingen brengen de route in kaart en nemen de rondleiding voor hun rekening. Resultaat: aangenaam verraste (groot)ouders. En leerlingen en leerkrachten die terecht staan te blinken van trots op hun GoodSchool.

Deze activiteit is geïnspireerd op de jaarlijkse Cera GoodWalk, een duurzame wandelzoektocht van Cera en GoodPlanet. Gentse scholen kunnen als kers op de taart een mooie beloning in de wacht slepen.
Met deze fiche kunnen leerlingen zo aan de slag

Goesting in groenten & fruit


Met een GoodCook-workshop krijgen jouw leerlingen van het 4e tot 6e leerjaar de smaak te pakken van lokale en seizoensgebonden groenten en fruit. Wat is het verband tussen voeding die gezond is voor ons en goed is voor de planeet? Ze leren de oogstseizoenen kennen en krijgen na afloop een boekje om samen met hun ouders heerlijk makkelijke seizoensgerechtjes te maken. Bekijk de Karrewiet-reportage.
Ik nodig een GoodCook uit in mijn klas

Wist je dat een Belgisch gezin gemiddeld 77 elektrische apparaten in huis heeft?


Sommige toestellen gebruiken we dagelijks. Andere liggen dan weer stof te vergaren in een vergeten lade. Denk maar aan je oude gsm, een defecte rekenmachine of die kaartlezer van je vorige bank. Al die spullen bevatten zeldzame materialen of aardmetalen zoals goud, zilver en koper. Belangrijk dus dat we er bewust mee omgaan. Twee projecten om dit thema in je klas en op school aan te kaarten:
Hoe meer gsm's op school,
hoe beter?


Door op school een gsm-inzamelactie te organiseren, sla je drie vliegen in één klap:
  • Je brengt kostbare materialen opnieuw in omloop.
  • Je grijpt de kans om leerlingen en hun ouders te sensibiliseren over de levenscyclus van een smartphone. 
  • Je inspanningen worden beloond met ICT-materiaal dat op jouw school aan een tweede leven kan beginnen.
Goed nieuws, vanaf volgend schooljaar kunnen ook Brusselse scholen een inzamelactie organiseren! Opgelet, het aantal scholen per inzamelperiode is beperkt. Laat het moment van jouw voorkeur niet schieten.
Workshop: de levenscyclus van elektrische toestellen

Een educatief medewerker van GoodPlanet neemt je leerlingen mee doorheen de levenscyclus van onze elektrische toestellen. We staan stil bij de verschillende fases:
  • Waar komen onze toestellen vandaan?
  • Welke materialen en grondstoffen zitten erin verwerkt?
  • Wat gebeurt er achteraf met onze toestellen?
Kunnen we evolueren naar een duurzame levenscyclus? En wat betekent circulaire economie nu juist in de praktijk?

Deze gratis workshop voor leerlingen van de 2e en 3e graad secundair onderwijs duurt 2 lesuren.
Laat die inzamelbox maar komen
Levenscyclus? Circulaire economie? Ik wil meer weten

Wake up, shake up, start up!


GoodPlanet wil jongeren anders doen kijken naar de kleren die ze dragen. Met een traject van drie workshops stimuleren we maatschappelijk verantwoord ondernemen bij jongeren van de 3e graad secundair onderwijs. Je leerlingen verkennen het thema circulaire economie. Daarna gaan ze op zoek naar de perfecte match tussen ecologie en economie via een concrete case uit de textielsector. 
Ondernemende leerlingen? Ja, graag!

Een klimaatcoach in je klas


De klimaatcoaches sensibiliseerden al bijna 400 klassen over heel België. Via de webtool My 2050 creëerden 8000 leerlingen van het 5e of 6e jaar secundair onderwijs hun eigen toekomstscenario voor de transitie naar een koolstofarme maatschappij. Ontdek de inspirerende getuigenissen van leerlingen, leerkrachten en klimaatcoaches op goodplanet.be/klimaatcoach
Ik nodig een klimaatcoach uit in mijn klas

Meet je duurzame inspanningen


Hoeveel energie verbruiken we op school? Hoeveel water hebben we deze week bespaard? Hoeveel kilo afval werd er het eerste trimester opgehaald? Deze zomer werken we aan een online tool waarmee je leerlingen zelf data kunnen verzamelen en analyseren. Het doel? Jullie hapklare acties op maat aanreiken om te groeien als GoodSchool. Interesse om de GoodSchools Tool als eerste te testen? 
Tuurlijk wil mijn school uitpakken met straffe cijfers
Een project op maat van jouw klas of school? Een duurzame week met educatief aanbod organiseren in je gemeente? Kinderen en jongeren betrekken bij het klimaatbeleid van je stad? Contacteer ons en we bekijken samen de mogelijkheden.

 Peter Hulpiau
 02 893 08 10
GoodPlanet werd door een professionele jury gekozen als ambassadeur van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen in België. Samen met de andere SDG Voices gaan we de uitdaging aan om de SDG’s bekend te maken bij de Belgische bevolking. www.sdgs.be
GoodPlanet Belgium vzw - Edinburgstraat 26, 1050 Brussel - 02 893 08 08
We zijn elke werkdag bereikbaar van 9u tot 12u30 en 13u30 tot 17u.

Samen maken we van deze planeet een GoodPlanet
Met jouw steun kunnen we nóg meer mensen inspireren en overtuigen om duurzaam samen te leven. Voor giften vanaf 40 euro bezorgt GoodPlanet je een fiscaal attest.
Website: www.goodplanet.be
Nieuwsbrief: inschrijven - uitschrijven