Bekijk hier de online versie van deze nieuwsbrief

Duurzaam en gezond eten, op alle Vlaamse scholen, tegen 2021


Duurzame voeding, van veld tot bord, is een belangrijk thema voor GoodPlanet en voor onze partners Rikolto (Vredeseilanden) en Fairtrade Belgium. Samen met enkele andere spelers sluiten we een Green Deal om werk te maken van een gezond en duurzaam voedingsbeleid in alle Vlaamse scholen.
Want een school is de ideale plek om kinderen en jongeren bewust én nieuwsgierig te maken rond gezonde, lekkere en duurzame voeding. En uiteraard wil jouw school niet achterblijven als het gaat om een duurzaam voedingsbeleid.

Maar hoe pak je dit concreet aan? GoodPlanet ondersteunt je op klas- en schoolniveau, met kant-en-klare projecten of trajecten op maat.
Lager onderwijs

Proeven, ruiken, voelen, ervaren.
Secundair onderwijs

Iedereen mee met GoodFood@School


Met de directie en het leerkrachtenteam denken we na over het voedingsbeleid op de lagere school. Drie klassen (eentje per graad) onderzoeken elk een aspect van duurzame voeding via een workshop van 120 min.
Zo werken we stap voor stap aan een breed gedragen gezondheidsbeleid en krijgen ook ouders goesting in meer van dat.
Meer weten?
Schrijf je school gratis in (schooljaar 2018-19)

Nodig de Restjesredder uit 


Moet jij ook even slikken als je ziet hoeveel voedsel er elke lunchpauze verspild wordt op school? Restjesredders Meetjesland en het team van GoodFood@School slaan de handen in elkaar om daar iets aan te doen. Onze missie: leerlingen van het 4e, 5e en 6e jaar goesting geven in gezonde & duurzame voeding en voedselverspilling op school aanpakken.
Meer weten?
Schrijf je klas gratis in (schooljaar 2018-19)

In vier challenges naar een duurzamer voedingsbeleid op school 


Vier workshops op rij schotelen we de leerlingen van één klas van het vierde of vijfde jaar uitdagingen en opdrachten voor. Ze onderzoeken hun eigen voedingsgewoonten en ontdekken voedsel voor de toekomst. Ook wereldhandel, voedselverspilling en het eigen voedingsbeleid op school staan op het menu. Wees er snel bij, want de plaatsen voor volgend schooljaar zijn beperkt. Leerkrachten in West-Vlaamse scholen maken kans op een extra begeleidingsmoment.
Meer weten?
Kan mijn klas in schooljaar 2018-19 nog gratis deelnemen?
GoodFood@School is een samenwerking tussen Rikolto (Vredeseilanden), GoodPlanet Belgium en Fairtrade Belgium, met de steun van de Vlaamse overheid. Op de hoogte blijven van dit project? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

          

De Vlaamse overheid kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van deze publicatie.

Vandaag in jouw schoolkeuken, morgen in de Eurostar Londen-Parijs?


Deze internationale wedstrijd daagt jongeren uit om een duurzaam gerecht voor zakenreizigers te bedenken. De winnende culinaire creatie zal vanaf november 2018 drie maanden lang gesmaakt worden door de passagiers van de meest prestigieuze reisklasse in de Eurostar-treinen. Via een woordje uitleg op de menukaart ontdekken de reizigers de visie en inspiratie van de winnende jonge kok. 
 
De 17-jarige Mathieu Coiffard creëerde het winnende recept voor de vorige editie. Nadien werkte hij samen met de internationaal bekende top-chef Raymond Blanc OBE om zijn gerecht extra finesse te geven.

Alle jongeren tussen 15 en 19 jaar uit België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk kunnen aan de wedstrijd deelnemen. Uiterste datum voor deelname: 29 juni 2018.
Meer weten?
Naar het inschrijfformulier
Een wedstrijd van Eurostar, in samenwerking met GoodPlanet Belgium, Fondation GoodPlanet en Young People's Trust for the Environment.

Sustainble Development Goals

GoodPlanet werd door een professionele jury gekozen als ambassadeur van de Duurzame Ontwikkelings-doelstellingen in België. Samen met de andere SDG Voices gaan we een jaar lang de uitdaging aan om de SDG’s bekend te maken bij de Belgische bevolking. www.sdgs.be
De projecten in deze nieuwsbrief focussen op deze SDG's >>> 
GoodPlanet Belgium vzw - Edinburgstraat 26, 1050 Brussel - 02 893 08 08
We zijn elke werkdag bereikbaar van 9u tot 12u30 en 13u30 tot 17u.

Samen maken we van deze planeet een GoodPlanet
Met jouw steun kunnen we nóg meer mensen inspireren en overtuigen om duurzaam samen te leven. Voor giften vanaf 40 euro bezorgt GoodPlanet je een fiscaal attest.
Website: www.goodplanet.be
Nieuwsbrief: inschrijven - uitschrijven