Ondernemende jongeren zetten hun schouders onder een duurzame textielsector
Textiel is iets dat elke tiener bezighoudt. De manier waarop je je kleedt, is immers dé manier om aan de buitenwereld te laten zien wie jij bent. Maar textiel is ook één van de meest vervuilende industrieën wereldwijd. Bovendien belandt een groot deel van de kleren die gemaakt worden op de afvalberg zonder dat we ze ooit dragen.

Goodplanet, Kringwinkel Antwerpen en Junior Argonauts slaan de handen in elkaar om jongeren anders te doen kijken naar de kleren die ze dragen. Met WAKE UP, SHAKE UP, START UP stimuleren we maatschappelijk verantwoord ondernemerschap bij jongeren van de derde graad secundair onderwijs. We prikkelen hun creatieve voelsprieten en begeleiden hen bij het bedenken van innovatieve oplossingen voor een duurzame, circulaire textielsector.
Registreer je klas nu al voor schooljaar 2018-2019
Het begint allemaal met… een slipje

Je ontvangt een link naar een online documentaire over de levenscyclus van een eenvoudig stuk textiel: een slipje. Zo ontdekken je leerlingen wat beter kan in de textielsector. Met een educatieve fiche geven we jou als leerkracht de nodige tools in handen om dit thema aan te kaarten in de klas.

Wake up, shake up!


Een GoodPlanet-workshop dompelt je leerlingen onder in het thema circulaire economie. We schetsen de grenzen van het huidig economisch model, maar focussen vooral op kansen, oplossingen en alternatieven. (2 lesuren)

Op bezoek in een sorteerafdeling van De Kringwinkel Antwerpen krijgen je leerlingen een concrete case voorgeschoteld. (2 lesuren)

Start up! 


Tijd voor actie! Tijdens een workshop Creatief ondernemen, gegeven door Junior Argonauts, leren je leerlingen hoe hun idee kan uitgroeien tot een échte onderneming. De perfect match tussen ecologie en economie? Het kan! (2 lesuren)
En daarna?

Leerlingen die gebeten zijn door duurzaam ondernemen kunnen het traject na de schooluren verderzetten door hun project in te dienen voor een wedstrijd. De vijf leerlingen met de origineelste/creatiefste/meest bruikbare oplossing mogen een week gratis op ondernemerskamp met de Junior Argonauts. Daar krijgen ze de kans om hun idee verder uit te werken. Ze krijgen een blik achter de schermen in bedrijven en worden gecoacht door experten om hun start-up op te richten of om op beleidsniveau veranderingen teweeg te brengen.
Ik schrijf mijn klas in
Een samenwerking van:

          


Met de steun van:

Sustainable Development Goals
GoodPlanet werd op 26 september 2016 door een professionele jury gekozen als ambassadeur van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen in België. Samen met de andere SDG Voices gaan we de uitdaging aan om de SDG’s bekend te maken bij de Belgische bevolking. www.sdgs.be
Wake up, Shake up, Start up! focust op deze duurzame ontwikkelingsdoelstellingen:
GoodPlanet Belgium vzw - Edinburgstraat 26, 1050 Brussel - 02 893 08 08
We zijn elke werkdag bereikbaar van 9u tot 12u30 en 13u30 tot 17u.

Samen maken we van deze planeet een GoodPlanet
Met jouw steun kunnen we nóg meer mensen inspireren en overtuigen om duurzaam samen te leven. Voor giften vanaf 40 euro bezorgt GoodPlanet je een fiscaal attest.

Website: www.goodplanet.be
Nieuwsbrief: inschrijven - uitschrijven