GoodPlanet Belgiuminspireert jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren, door positieve acties te ondernemen en expertise te delen. Jaarlijks bereiken onze 60 medewerkers zo meer dan 500.000 kinderen, jongeren en volwassenen over heel België.
Sustainable Development Goals - SDGs
GoodPlanet gekozen als Belgische SDG Voice De mondiale duurzame ontwikkelingsagenda op de kaart in België
Samen met 7 andere SDG Voices, waaronder Stad Gent, 11.11.11 en Colruyt Group, gaat GoodPlanet een jaar lang de uitdaging aan om de SDG's, de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, bekend te maken bij de Belgische bevolking. SDG Voices is een campagne van het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling en The Shift, het Belgisch duurzaamheidsnetwerk.

Sustainable Development Goals (SDG's)
Eind september 2015 lanceerde de VN haar 17 Sustainable Development Goals. Deze goals moeten onder meer armoede uit de wereld helpen, ongelijkheid bestrijden en klimaatverandering aanpakken. Om deze globale duurzaamheidsagenda te promoten, benoemde secretaris-generaal Ban Ki-Moon internationale ambassadeurs, waaronder koningin Mathilde, zaakvoerders Paul Polman en Jack Ma en celebrities als Lionel Messi en Shakira.

Precies één jaar later duidt The Shift, samen met het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO), acht ambassadeurs aan om deze ontwikkelingsdoelstellingen in België bekend te maken en alle Belgen op te roepen deze waar te maken. Deze 8 organisaties kregen van een professionele jury het vertrouwen en de uitdading om de Belgen warm te maken voor de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling: Stad Gent, Duo for a Job, Colruyt Group, Mouvement Action Paysanne, Bond Beter Leefmilieu, GoodPlanet, Nationaal Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking en 11.11.11

GoodPlanet als SDG Voice
Als SDG Voice gaan we de uitdaging aan om het globale plan voor een betere wereld bekend te maken. En dat doen we op onze manier: met positieve actie. Op school, op de werkvloer en binnen ons netwerk van 'GoodFriends'. Iedereen die onze wegen kruist willen we nodigen, inspireren en goesting geven om samen koers te zetten richting een mooie toekomst, hier en elders, voor iedereen. Samen maken we van deze planeet een GoodPlanet.

Op 14 februari 2017 werd GoodPlanet samen met de 7 andere SDG Voices uitgenodigd bij Hare Majesteit de Koningin. Als SDG Ambassadrice nam ze het initiatief om elkaar te ontmoeten en te bespreken hoe we samen de SDG's bekend kunnen maken in België.

Jo Van Cauwenberge, directeur GoodPlanet:
"Koningin Mathilde stelde vast dat GoodPlanet Belgium doordrongen is van de SDG's. We maken dan ook elke dag effectief werk van het concretiseren van alle 17 doelstellingen in België. Kwaliteitsvol onderwijs (SDG 4) en duurzame consumptie- en productiepatronen (SDG 12) zijn de kern van onze werking. Maar ook andere GoodPlanet-projecten konden de Koningin bekoren: Pimp je speelplaats/Ose le vert, Recrée ta cour, onze expo's over duurzaam samen-leven of het belang van bijen en onze plannen om de SDG's in alle scholen en universiteiten te introduceren.
Jongeren centraal stellen en aandacht hebben voor de sociale pijler van duurzame ontwikkeling in het algemeen en geestelijke gezondheid in het bijzonder. Daar wil de Koninging met de SDG Voices prioritair werk van maken. Voor GoodPlanet een kroon op het werk van de afgelopen 20 jaar."

Meer weten over SDG's?