#MissieMinder
Vrijdag 24 november 2023

#MissieMinder is één van de zes actiedagen van de GoodPlanet Challenges, in samenwerking met MOS Vlaanderen.

#MissieMinder
Maakt leerlingen op Black Friday bewust van hoeveel afval er geproduceerd wordt en hoe we dit afval kunnen vermijden. Dit jaar focust de actiedag op het vermijden van hebbedingen, en in het bijzonder ‘elektro-hebbedingen’.

Waarom?

Omdat we te veel afval produceren, terwijl we een deel ervan heel eenvoudig kunnen vermijden. Veel van onze spullen hebben we niet eens echt nodig, hebbedingen dus. Ze gaan rap stuk, blijven in de kast liggen of we vinden ze niet meer leuk en gooien ze weg. Enkele sprekende voorbeelden van zo’n hebbedingen zijn elektr(on)ische toestellen. Denk maar aan het aantal oude gsm’s die misschien bij jou nog ergens in de kast liggen … Of aan een croque-monsieurmachine die je zelden gebruikt, omdat je die croques even goed in de pan kan bakken … Voor de productie en het transport van al deze elektro-hebbedingen zijn echter veel grondstoffen en energie nodig. Ook voor de inzameling en verwerking van afgedankte spullen is er veel energie nodig. Dat kan beter, toch?

Maak jouw leerlingen bewust van de impact en levenscyclus van elektro-hebbedingen en verwerk dit actuele thema in jouw lessen. We ontwikkelden een lespakket GSM voor lager en secundair onderwijs – met communicatietools, een thematisch dossier en uitgewerkte lessen in verschillende werkvormen.

Hoe?
Er zijn twee niveaus van deelname. Niveau 1 is meer toegankelijk en minder moeilijk dan niveau 2. Je kan je engageren voor niveau 1 of 2 of allebei!

  • Niveau 1: ik gebruik oude elektro-toestellen opnieuw en organiseer een ruilbeurs.
    Laat de leerlingen elektro-apparaten die nog werken, maar niet meer gebruikt worden van thuis meenemen. Op die manier laten we elektro-apparaten geen stof vergaren, maar geven we ze een tweede leven.
  • Niveau 2: ik laat mijn oude elektro-toestellen recycleren en organiseer een gsm-inzamelactie op school!
    Kijk hier voor meer informatie.

Meer informatie over e-waste en hoe je de acties kan uitvoeren, vind je terug in het thematisch dossier en in de praktische fiches bij educatief materiaal.

Ik schrijf me in Bekijk de andere challenges Educatieve tools


Wil je nog verder werken rond het thema in de klas? Dat kan! Ontdek onze gratis workshops en trajecten:

  • Grondstoffenjacht (2de en 3de graad secundair onderwijs)
  • ElektroHelden (3de graad lager onderwijs – kan enkel in samenwerking met jullie stadsbestuur)

Met de steun van de Vlaamse overheid.