GoodPlanet Belgiuminspireert jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren, door positieve acties te ondernemen en expertise te delen. Jaarlijks bereiken onze 60 medewerkers zo meer dan 500.000 kinderen, jongeren en volwassenen over heel België.
Water
Tijdens een workshop over duurzaam watergebruik…
“Water is het eerste wat we nodig hebben om te overleven.” Een vinger gaat resoluut de lucht in en een stem zegt fluisterend maar zelfzeker: “Neen, lucht…” Lap, daar heb je het weer, een tienjarige die me even met de neus op de feiten drukt. “Euhm, inderdaad, na lucht is water het belangrijkste wat we nodig hebben.”

Nog steeds vraag ik me af wat nu eigenlijk het belangrijkste is. Lucht dan? Of toch water? Of eigenlijk… zijn ze wel los te koppelen? Waar komt onze zuurstof vandaan? Twee derde uit de oceanen, een derde van de bomen en planten… en die hebben water nodig. Dus dan toch water! Haa-twee-ooh! Prachtig glinsterend, fris en heerlijk, leven scheppend, onontbeerlijk, verbindend, nat. Of misschien stinkend vuil, smerig, ontoegankelijk, leeg, afwezig?

Neem een duik in ons aanbod en ontdek wat GoodPlanet te bieden heeft over het thema water.
Educatieve workshops Op je plaats, klaar... Drink! In de secundaire school hydrateren leerlingen zich amper. Gesuikerde dranken of energiedrankjes zie je daarentegen legio. Dit heeft een enorme impact op hun gezondheid. Zorgen voor het welzijn van de leerling en gezondheid maken ook deel uit van de specifieke lesdoelen!
Terwijl de leerlingen werken aan hun LO-vaardigheden (motoriek, samenwerking, volhouding), worden ze in groep uitgedaagd met sportieve en intellectuele proeven. Zo ontdekken ze het belang van een goede hydratatie voor hun lichaam!
Doelgroep: 1e tot 4e jaar secundair – les lichamelijke opvoeding
Duur : 1 lesuur (45 minuten) of 2 aansluitende lesuren (1u30)
Meer info ›
Wauw water Luister, voel, proef en kijk! Water is zo gewoon en toch zo bijzonder.
Doelgroep: kleuters en 1ste graad lager onderwijs
Duur:
30 minuten voor de 1ste kleuterklas, 50 minuten voor de 2de en 3de kleuterklas
90 minuten voor de 1ste graad lager onderwijs
Interesse? ›
Waterdragers in Marokko Heb je thuis een kraan? Beeld je in: elke dag moet je vijf kilometer stappen om drinkwater te halen. De kinderen kruipen in de huid van Marokkaanse leeftijdsgenootjes en spelen een inleefspel over de gevolgen van een gebrekkige watervoorziening.
Doelgroep: 2de en 3de graad lager onderwijs
Duur: 120 minuten
Interesse? ›
Wateronderzoek Gewapend met de waterkoffer en schepnetjes duiken we een nabijgelegen beekje in! Het water ziet er wel proper uit, maar zit er leven in? Wat zijn de oorzaken en gevolgen van watervervuiling?
Doelgroep: 3de graad lager onderwijs
Duur: een halve dag, afhankelijk van de nodige verplaatsing naar een waterloop in de schoolomgeving
Interesse? ›
Bouwspel waterland Als heuse landschapsarchitecten creëren we een wereld rondom een rivier, van bron tot monding. De maquette doet ons nadenken over de rol van het water, de impact van vervuiling en het belang van een goede samenwerking over de grenzen heen.
Doelgroep: 3de graad lager onderwijs
Duur: 120 minuten
Interesse? ›
Troubled waters – lager onderwijs Een interessante workshop over de ongelijke waterverdeling in de wereld. Zowel leerkrachten als leerlingen krijgen inzichten in de link tussen hoofdpunten uit het journaal en water. Gebaseerd op de mooie en aangrijpende foto’s van Dieter Telemans.
Doelgroep: 3de graad lager onderwijs
Duur: 120 minuten
Interesse? ›
Website Dieter Telemans: www.dietertelemans.com (Kijk onder Publications › Books)
Troubled waters – secundair onderwijs Fotograaf Dieter Telemans trok de wereld rond met z’n fototoestel. Hij stelde vast dat er op vele plaatsen op deze aarde problemen zijn gelinkt aan water, en legde ze vast op de gevoelige plaat. Eén voor één vertellen de foto's een aangrijpend verhaal. Dieters beeldmateriaal vormde de basis voor een hele reeks educatieve projecten: een tentoonstelling, een educatief pakket, een jongerenparlement en deze workshop.
Verschillende thema’s worden aangesneden: water en conflicten, water en landbouw, water en klimaatverandering, water en kansen en waterbeheer, de milleniumdoelstellingen,... Een boeiende en aangrijpende workshop die leerlingen achter het nieuws laat kijken.
Doelgroep: secundair onderwijs
Duur: 2 lesuren
Interesse? ›
Website Dieter Telemans: www.dietertelemans.com (Kijk onder Publications › Books)
Workshop bij de posterreeks ‘Water, een vitale levensbron’ – lager onderwijs Maak van jouw klas een wetenschapscentrum vol waterspecialisten. Tijdens hun fotozoektocht door de posterreeks ‘Water, een vitale levensbron’ ontdekken de leerlingen alles over water en hoe ermee om te gaan.
Doelgroep: 2de graad lager onderwijs
Duur: 2 lesuren
Interesse? ›
Workshop bij de posterreeks ‘Water, een vitale levensbron’ – secundair onderwijs Een uitdagende quiz tegen de uitdroging! De leerlingen worden aan de hand van de posterreeks ‘Water, een vitale levensbron’ geconfronteerd met de waterproblematiek en zoeken antwoorden op prangende problemen. Binnenkort allemaal een dieet van zeekool? Of een visnet op je dak?!
Doelgroep: secundair onderwijs (aso-tso, alle graden)
Duur: 2 lesuren
Interesse? ›
Interesse?
 • Prijzen* (tenzij anders vermeld)
  - halve dag: 180 euro
  - volledige dag: 290 euro
  + verplaatsingskosten: maximum 40 euro

  * Basistarief voor scholen.
  Ben je geen leerkracht maar wil je graag een workshop aanvragen?
  Dat kan! Contacteer ons voor een prijsofferte.
 • Financiële ondersteuning
  Informeer bij je gemeente of provincie naar de mogelijkheden.
 • Praktisch
  De vorming gaat door in de klas of in de schoolomgeving.
 • Info en afspraken
  Contacteer de verantwoordelijke voor jouw provincie.
Projecten GoodPlanet Actions – Wereldwaterdag @ school GoodPlanet Actions daagt alle kinderen en jongeren uit om in actie te schieten voor een goed leven op een goede planeet, voor iedereen. Op 5 actiedagen vragen we iedereen om met een simpele geste mee te werken aan een 'GoodPlanet'. Kies één of meerdere acties en doe mee met je klas of de hele school. Voor elke actie ontvang je een uitgewerkt leerkrachtendossier en enkele affiches om de campagne op school in de kijker te zetten.
Doelgroep: basis- en secundaire scholen
Kostprijs: gratis! Meer informatie: www.goodplanetactions.be
Participatie Schelde JongerenparlementBen je tussen 17 en 25 jaar oud en heb je zin om deel uit te maken van de kerngroep van het Schelde Jongerenparlement? Je krijgt de kans om te werken rond een boeiend thema in een Europees kader én vrienden te maken over de grenzen heen!
Doelgroep: 17 - 25 jaar
Meer info ›
Volg het Schelde Jongerenparlement op Facebook ›
Leermiddelen De avonturen van Arthur Het educatief pakket bestaat uit verschillende ludieke activiteiten die je met de leerlingen in de klas kan uitvoeren gedurende een volledige week.
Via deze activiteiten leren de kinderen de verschillende eigenschappen van water ontdekken, de smaak van water en het belang ervan voor ons lichaam.
Het pakket is erg gevarieerd, waardoor de kinderen verschillende vaardigheden kunnen ontwikkelen: muzikaal, artistiek, motorisch, zintuiglijk, cognitief, auditief,…
Doelgroep: 2e en 3e kleuterklas
Duur: 1 week
Meer info ›
Alles over water - pedagogisch dossier van SpaSpa wil leerkrachten helpen hun leerlingen te motiveren om zich voldoende te hydrateren en stelt hiervoor een pedagogisch dossier ter beschikking dat tips biedt om kinderen van 10 tot 12 jaar uit te leggen hoe belangrijk water is in de voeding en wat zijn functie is in het lichaam.

Dit dossier bestaat uit verschillende documenten:
 • Voor de leerkrachten: ondersteuning bij de les met een hele hoop nuttige informatie, voorstellen voor oefeningen (+ oplossingen), een poster van het menselijk lichaam met het waterpercentage in de verschillende organen...
 • Voor de leerlingen: een oefeningenboek, een diploma als ze begrepen hebben hoe belangrijk het is om water te drinken...
Spa wil ook een financiële beloning geven aan de school die het beste project heeft opgesteld om kinderen aan te zetten om meer water te drinken. Het formulier voor het indienen van projecten is bijgevoegd in het pedagogisch dossier.
Doelgroep: 10-12 jaar
Hier te downloaden ›
Posterreeks ‘Water, een vitale levensbron’ Banner posters waterBen je leerkracht en wil je met de posterreeks ‘Water, een vitale levensbron’ aan de slag op school?
GoodPlanet helpt je op weg met methodieken voor het lager onderwijs en het secundair onderwijs. Je kan ook een medewerker van GoodPlanet in de klas uitnodigen voor een workshop bij de posterreeks.

Wil je meer te weten komen over de thema's die via de prachtige beelden aan bod komen, lees dan zeker ook het infodossier. Per poster ontdek je interessante waterweetjes, boeiende uitspraken, levendige getuigenissen, interviews met waterexperts en haalbare tips voor duurzaam watergebruik.
Doelgroep: lager en secundair onderwijs
Meer info en alle downloads ›
Troubled waters – educatief pakket Fotograaf Dieter Telemans trok de wereld rond met z’n fototoestel. Hij stelde vast dat er op vele plaatsen op deze aarde problemen zijn gelinkt aan water, en legde ze vast op de gevoelige plaat. Eén voor één vertellen de foto's een aangrijpend verhaal.

Dieters beeldmateriaal vormde de basis voor een hele reeks educatieve projecten: een tentoonstelling, een jongerenparlement, een workshop én dit lespakket. Het brengt de waterproblematiek op een heldere en activerende manier in de klas.

Verschillende thema’s worden aangesneden: water en conflicten, water en landbouw, water en klimaatverandering, water en kansen en waterbeheer, de millenniumdoelstellingen, ... Door de verscheidenheid aan werkvormen kan je de activiteiten ook inpassen in verschillende lessen (wetenschappen, talen, godsdienst/zedenleer) en onderwijsvormen (tso, bso, aso, kso).

Het volledige pakket is momenteel niet meer verkrijgbaar. Een aantal elementen eruit zijn echter nog bruikbaar. Je kan ze downloaden via onderstaande links.
Ook kan je het pakket ontlenen in de Mundo-Bib.
Doelgroep: 2de en 3de graad secundair onderwijs
Troubled waters – tentoonstelling Fotograaf Dieter Telemans legde wereldwijd onze omgang met water vast in prachtige beelden. Het zijn confronterende getuigenissen van het belang van water en het menselijk leed dat veroorzaakt wordt door te moeten overleven in een wereld met waterschaarste.

Je kan de originele tentoonstelling reserveren via Jeugd & Vrede. Meer informatie vind je hier ›

We ontwikkelden ook een ‘light’ versie van de tentoonstelling. Deze bestaat uit 19 foto’s (7 op A1-formaat, 12 op A2-formaat) en 6 panelen met uitleg. De sprekende beelden met begeleidende teksten doen de kijker stilstaan bij de waterproblematiek. De actie-ideeën geven inspiratie om zelf een bijdrage te leveren aan een schone en rechtvaardige waterwereld. Het geheel zit in een handige draagtas. De tentoonstelling kan, mits betaling van een waarborg van 50 Euro, gratis ontleend worden in de bibliotheek Mundo-Bib.
Doelgroep: 10 - 18 jaar
HaatweeOoh! Water in de wereld – boek Water is het blauwe goud. De olie van morgen. De bron van alle leven. Het zout én de patatten. Zo kunnen we nog uren doorgaan, en dat is niet toevallig. Water is nu eenmaal allesoverheersend.
Maar we zijn met almaar meer op deze aardbol en aan de hoeveelheid water verandert er niets. Een waterpistool zou wel eens een heel andere betekenis kunnen krijgen in de volgende eeuwen...

In deze watergids krijg je alles over water op een rijtje in een handig ABC. Over de grenzen van water, letterlijk en figuurlijk. Over water als fundamenteel mensenrecht. Over water hier en in het Zuiden, in landbouw en industrie, vuil en proper water. De tips om zuiniger met water om te springen krijg je er gratis bij. Laat varen alle watervrees, schroef de druppelteller aan, trek je badmuts over je oren en duik erin!
Doelgroep: vanaf 15 jaar
Bestellen: Dit boek kan je bestellen via de website van PROTOS.
HaatweeOoh! Water in de wereld – tentoonstelling Water. Je gebruikt het om te douchen, je handen te wassen, te drinken, ja, zelfs om in te zwemmen. Sommigen hebben het in hun knie, anderen zijn er bang van. Water is alom aanwezig in onze westerse maatschappij en maakt een vast onderdeel uit van onze dagelijkse handelingen. En water is er altijd genoeg, draai de kraan maar open. Maar klopt dat wel? Raakt het zuiver drinkwater niet uitgeput? Welke conflicten bestaan er omtrent water? Is water een economisch goed of een fundamenteel mensenrecht? Deze tentoonstelling leert waarom we hoognodig zuiniger moeten omspringen met water en geeft een algemeen beeld op www: Water World Wide.
Doelgroep: secundair onderwijs
Kostprijs: € 220 voor 5 dagen + transportkosten
Meer informatie en reserveren: www.jeugdenvrede.be
Waterrugzak Wil je zelf op wateronderzoek , dan kan je in de Mundo-bib een waterrugzak uitlenen met onder andere loepjes, netten en opdrachtenfiches die stap voor stap uitleggen hoe je te werk kan gaan.
Voor meer info neem contact op met de Mundo-Bib.
Vormingen Meester, ik heb dorst…! Sinds 2015 werken SPA en GoodPlanet projecten uit rond hydratatie in lagere scholen. Uit een studie rond deze projecten, merkten we dat er meer nodig is om een impact te hebben op lange termijn: elke leerkracht zou gedurende het hele schooljaar aandacht moeten hebben voor het thema, het levend houden in de klas.. Ook de directie speelt een belangrijke rol om de hydratatie van de leerlingen te verbeteren!

Daarom bieden we een vorming aan, waarin verschillende aspecten worden bekeken:
 • Alles over het belang van water voor je lichaam
 • Methodieken en activiteiten om rond het thema te werken met je leerlingen. Dit tijdens de les, dus met zicht op vereiste lesdoelstellingen.
 • Hoe projecten en acties lanceren in de school die verandering kunnen teweeg brengen.
 • Hydratatiebeleid op school.
Er zullen ervaringen uitgewisseld worden, een debat zal geopend worden rond nuttige tips, noodzakelijke gewoontes, veranderingen en ideeën.
Doelgroep: leerkrachten en directie lager onderwijs
Duur : een halve dag
Meer info ›