GoodPlanet Belgiuminspireert jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren, door positieve acties te ondernemen en expertise te delen. Jaarlijks bereiken onze 50 medewerkers zo 350.000 kinderen, jongeren en volwassenen over heel België.
Take a GoodWalk
Prijsuitreiking wedstrijdTijdens het Slotevent van de GoodWalk op 26 november vielen er 31 mensen in de prijzen.
De hoofdpijs voor volwassenen, 2 Eurostar Vip Tickets naar Londen ging naar Kathleen Verstraete.
De Juniorenprijs van Puur plezier ging naar Jens vervliet.

Antwerps Schepen Nabilla Ait Daoud kwam vertellen over haar ervaring met het trappen lopen. Voor de schiftingsvraag nam ze samen met Schepenen Koen Kennis en Ludo Van Campenhout in 3 minuten tijd 1.088 treden, hierbij het juiste antwoord op de schiftingsvraag...

Cera en GoodPlanet zijn erg verheugd met het resultaat van de GoodWalk. In totaal gingen er 5.778 mensen op wandel in Antwerpen !
Wij hopen jullie te morgen verwelkomen op de volgende editie in Leuven !

Dé duurzame stadswandeling van Cera en GoodPlanet Belgium GoodPlanet organiseert vanaf 10 mei 2016 een wandel-fietszoektocht langs duurzame initiatieven in Borgerhout, Antwerpen.

Ook benieuwd naar een oesterzwammenkwekerij in de kelders van een school? Al eens een passiefhuis gezien? Vraagt een collectieve moestuin in de stad veel plaats? Hoe participeerden buurtbewoners bij de renovatie van De Roma?


Kom van 10 mei tot 3 oktober op je eigen tempo meewandelen, ga op zoek naar antwoorden op de wedstrijdvragen en maak kans op een treinreis voor twee personen met Eurostar naar duurzame initiatieven in Londen of tal van andere fantastische prijzen.
Bekijk hier alle antwoorden op de wedstrijdvragen ›

GoodPlanet-ambassadrice Roos Van Acker over Take a GoodWalk ›

Wat & waarom? Met Take a GoodWalk wil GoodPlanet alle Belgen op een laagdrempelige, positieve manier laten kennismaken met duurzaamheid in onze steden. Dit project is gebaseerd op de voormalige jaarlijkse Argus wandel-fietszoektocht en in samenwerking met de maatschappelijke projectwerking van Cera.

Hoe transformeert een stad naar een 'duurzame' stad? De verstedelijking blijft toenemen. Dat maakt de mogelijke impact van positieve initiatieven op het vlak van duurzame ontwikkeling in steden enorm groot. We willen die impact nog versterken door deze projecten, initiatieven of bedrijven via een stadszoektocht in de kijker te zetten. De laatste jaren zijn er immers bij burgers, het stadsbestuur, ondernemers en architectenbureaus heel wat vernieuwende initiatieven gegroeid die ervoor zorgen dat we naar een duurzamere stad evolueren.

Focus op oplossingen Je ontdekt verschillende buurten, waaronder Borgerhout, de buurt die bij uitstek de Antwerpse superdiversiteit blootgeeft. In deze en andere stadswijken voel je een stimulerende sfeer om het anders en beter te doen. Thema's die aan bod kunnen komen, zijn duurzame voeding, mobiliteit, energie-efficiëntie, biodiversiteit, water, afval, duurzame (stads)landbouw, duurzaam bouwen, enzovoort. We beogen in deze wandeling een evenwicht tussen duurzame ontwikkeling, cultureel erfgoed en bezienswaardigheden.


Roos verklapt één van haar favoriete plekjes van de wandelzoektocht ›

PraktischWanneer De wandelgids is beschikbaar vanaf 10 mei tot en met 3 oktober 2016.

Voor wie Het aanbod richt zich zowel tot gezinnen met jonge en oudere kinderen, sportievelingen, natuurliefhebbers en 'oudere' wandelaars. De wandelingen zijn daarom erg toegankelijk.
Ze vereisen geen voorkennis en worden qua wandelafstand bewust kort gehouden (5,2 km).

Wedstrijd De wedstrijdperiode liep vanaf 10 mei tot en met 3 oktober 2016 en is nu dus afgelopen. In november worden de winnaars bekendgemaakt.
De prijsuitreiking vindt plaats op het slotevent in het EcoHuis op 26 november om 14u. Alle winnaars worden op de hoogte gebracht. De antwoorden kan je achteraf dan downloaden op deze website.
Meer informatie over de wedstrijd vind je in de wandelgids.
Download hier het wedstrijdreglement ›
Bekijk hier alle antwoorden op de wedstrijdvragen ›

WandelgidsIn het bezoekerscentrum van de toeristische dienst Station Antwerpen-Centraal (niveau 0, vlakbij de roltrappen) kan je jouw wandelgids kopen voor 3 euro.

Naast de wandelroute met uitgebreide info over de duurzame initiatieven die je onderweg ontdekt, vind je in de wandelgids:
 • Gratis toegangsbonnen voor een bezoek aan het EcoHuis en een oesterzwammenkwekerij 'Caffungi'. Opgelet, plan je wandeling zo dat je tijdens de openingsuren aankomt.
  Adres en openingsuren vind je onderaan deze pagina.
 • Kortingsbon voor de film Human van Yann Arthus-Bertrand in filmhuis Klappei.
 • Aanbiedingen in de leukste koffiebars onderweg.
De wandelgids kan je ook aankopen in het EcoHuis en het bezoekerscentrum van de toeristische dienst in het centrum van Antwerpen aan de Grote markt.

Bereikbaarheid Het startpunt van de wandeling is het Centraal Station van Antwerpen.
 • Met de trein
  Dit is veruit de gemakkelijkste optie.
 • Met de wagen
  Parkeer je wagen op de gratis park and ride (P+R) in Wommelgem. Tram 8 brengt je in een kwartiertje naar het centrum (halte Astrid). Betalend parkeren in het centrum kan in de parking aan de Franklin Rooseveltplaats.
 • Fiets huren
  Dit kan op verschillende manieren:
  • Velo, de rode stadsfietsen, kan je overal parkeren in de lokale Velostations. Een dagpas kost 3,70 euro.
   Opgelet, je moet op voorhand inschrijven.
   Dat kan online of aan de Velo-balie (aan de achterkant van het centraal station. Open van maandag t.e.m. donderdag (11u tot 17u) en vrijdag (9u tot 15u). De Velo-balie is gesloten op zaterdag, zondag & feestdagen).
  • In het fietspunt Antwerpen-Centraal kan je een fiets huren voor 13 euro per dag. Ze verkopen er ook Blue Bike abonnementen (3 euro per dag + 10 euro jaarlidmaatschap).
   Je vindt het fietspunt aan de metro- en fietstoegang van het centraal station, onder het Astridplein. Elke werkdag geopend van 7u tot 19u.


Caffungi-rondleiding

Adres: Franklin Rooseveltplaats 11 (aanbellen aan de zijdeur van het schoolgebouw)
Openingsuren: van dinsdag tot en met vrijdag van 16u tot 17u30 en zaterdag van 10u tot 11u30 en van 16u tot 17u30.
Rondleiding: de gegidste rondleiding start telkens om 16u.
Op zaterdag is er een extra rondleiding om 11u.
Meer info: www.caffungi.be - info@ecopra.be - Tel: 0474 09 29 35

EcoHuis
Adres: Turnhoutsebaan 139 2140 Borgerhout
Openingsuren: van dinsdag tot en met vrijdag van 9u tot 16u
Meer info: ecohuis.antwerpen.be - Tel: 03 217 08 11

Human - Filmhuis Klappei
Adres: Klappeistraat 2, 2060 Antwerpen
Voorstellingen op dinsdag 31 mei om 17u, 28 juni om 19u30, 26 juli om 17u en 30 augustus om19u30
Ticket: 5 euro, met jou bon uit je boekje krijg je 2 euro korting.
www.klappei.be


ContactJulie Van Overmeiren - goodwalk [at] goodplanet [dot] be