GoodPlanet Belgiuminspireert jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren, door positieve acties te ondernemen en expertise te delen. Jaarlijks bereiken onze 50 medewerkers zo 350.000 kinderen, jongeren en volwassenen over heel België.
De campagne 5 actiedagen goed voor de planeet Goodplanet Belgium daagt iedereen uit om mee in actie te schieten voor een goed leven op een goede planeet, voor iedereen. Tijdens 5 actiedagen vragen we aandacht voor enkele grote uitdagingen voor de toekomst: voeding, afval, energie, water en biodiversiteit. Kies één of meerdere thema's uit, mobiliseer zo veel mogelijk mensen en help ons om met een simpele actie mee te werken aan een 'goodplanet'.

Ons doel is om eens stil te staan bij onze dagelijkse gewoonten en aan te tonen dat elk simpel gebaar een verschil maakt. Samen kunnen we het tij keren!
Zet je in voor een goede planeet op:
Voor elke actiedag reikt GoodPlanet je heel wat campagnemateriaal aan:
 • Nieuwe affiches om de campagne en de acties waaraan je deelneemt te promoten;
 • Flyers om je collega's te mobiliseren;
 • Een unieke login die je toegang geeft tot het materiaal voor elke actie: hulpmiddelen voor communicatie, praktische tips, pedagogische fiches en achtergrondinformatie;
 • Toegang tot diverse media;
 • Newsletters met de planning, informatie en handige links en tips voor elke actie.


Schrijf je hier in en ontvang gratis het campagnemateriaal.

Wil je graag met de hulp van een GoodPlanet-medewerker een thema verder uitdiepen op jouw school? GoodPlanet komt graag bij je langs met een vorming op maat van jouw leerlingen. De kostprijs hiervoor is 180 Euro (excl. vervoersonkosten).

GoodPlanet Actions is de opvolger van Jongeren keren het klimaat. We verruimen het thema naar goed leven op deze planeet. Naast klimaatacties zijn er acties rond solidariteit en rond natuur.
Deze campagne is een initiatief van GoodPlanet Belgium met de steun van
Leefmilieu Brussel en AXA.
Logo Bruxelles Environnement - Leefmilieu BrusselLogo Axa
Eet lokaal Eet een lokaal tussendoortje van ’t seizoen. Je verkleint je voedselvoetafdruk én het is lekker gezond.

Wanneer?
Vrijdag 16 oktober 2015

Wat doen we?
Op Wereldvoedseldag eten we een lokaal geteeld stukje seizoensfruit of -groente. Inspiratie nodig? Op het herfstmenu staan onder andere appel, peer, wortel, bloemkool en noten.

Waarom doen we dit?
Ons voedsel legt gemiddeld 2000 kilometer af voordat het op ons bord belandt.

Wie lokaal en seizoensgebonden eet:
 • vermindert de CO2-uitstoot veroorzaakt door het kweken in serres, het transporteren en het koelen van voedsel;
 • steunt de lokale landbouw;
 • smult van verse, smaakvolle en gezonde voeding;
 • kent de seizoenskalender van groenten en fruit uit het hoofd (of hangt ‘m op de koelkast);
 • ontdekt vergeten groenten.
Jullie kiezen de actie:
 • De leerlingen nemen zelf een lokaal stuk fruit of groente mee.
  Via een sensibiliseringsactie of brief aan de ouders.
 • De school voorziet een lokaal stuk fruit of groente voor de leerlingen.
  Gratis of voor een appel en een ei. En liefst nog van bij de bioboer om de hoek.
Zero afval Verklein de afvalberg. Goed voor ons, goed voor ’t milieu én goed voor onze portemonnee.

Wanneer?
Dinsdag 24 november 2015

Wat doen we?
We ontdekken afvalarme alternatieven voor onze dagdagelijkse bezigheden: eten, drinken, schrijven, onze kledij, ontspanning,…

Waarom doen we dit?
De gemiddelde Belg produceert jaarlijks zo’n 500 kg huishoudelijk afval. Om al deze spullen en verpakkingen te maken, waren er heel wat grondstoffen en energie nodig. Het afval moet ook verwerkt worden: storten, verbranden of recycleren. Dit alles heeft een grote impact op ons leefmilieu.

Ga je voor minder afval dan:
 • bescherm je natuurlijke hulpbronnen (hernieuwbaar en niet-hernieuwbaar);
 • beperk je het transport van grondstoffen en afval;
 • verklein je de uitstoot van broeikasgassen;
 • verminder je de kosten voor afvalbeheer voor de gemeenschap.
Jullie kiezen de actie:
 • Verminder verpakkingsafval: drinkbussen, flesjes hergebruiken, bekers in de klas, brooddozen, tussendoortjes in herbruikbare doosjes,… Tip: tel het verpakkingsafval op een gewone schooldag. Zo kan je na de actiedag van alle daken schreeuwen hoeveel afval jullie konden voorkomen.
 • Gebruik papier op een verstandige manier: recto-verso, bakje voor kladpapier, gerecycleerd papier,…
 • Consumeer anders: tweedehandsbeurs of -inzameling, samen spullen herstellen tijdens een ‘repair-café’,…
Watt minder Mag het watt minder zijn? Bespaar op verwarming en elektriciteit.

Wanneer?
Maandag 15 februari 2016

Wat doen we?
We geven het goede voorbeeld op school en laten zien dat het ook met watt minder kan.

Waarom doen we dit?
75% van de energie die een gebouw verbruikt, dient voor de verwarming. Meestal verwarmen we met gas of mazout. Onze elektriciteit komt voor 40% uit fossiele brandstoffen en voor 50% uit uranium (kernenergie). Een eengezinswoning produceert zo jaarlijks gemiddeld 7,25 ton CO2. Daarbij komt dan nog eens het nucleair afval waarmee we nog duizenden jaren opgescheept zitten.

Wie energie bespaart:
 • vermindert de CO2-uitstoot;
 • springt een gat in de lucht bij het zien van de jaarlijkse energiefactuur;
 • leert ook heel wat bij over de productie van elektriciteit en warmte;
 • weet dat zuinig zijn niet betekent dat je minder comfort hebt.
Jullie kiezen de actie:
 • Zet de verwarming een graad lager.
  Je vermindert het energieverbruik met 7%. Zo doe je mee aan de welgekende Dikketruiendag van MOS. Alle info op www.dikketruiendag.be
 • Ga op energiejacht en spoor verspilling van verwarming of elektriciteit op.
  Waar zit het probleem? Welke structurele veranderingen zijn er nodig om de verspilling aan te pakken (temperatuurregeling, verdeelstekkers, spaarlampen of LED-verlichting,…)? Welke gedragsveranderingen zijn er nodig om rationeler om te gaan met energie (verlichting en elektrische apparaten uitschakelen, de verwarming uitzetten als je verlucht,…)?
Wereldwaterdag@school 'Walk for Water'
Wanneer?
Dinsdag 22 maart 2016

Voor wie?
Basisscholen en secundaire scholen

Wat doen we?
We tonen met een symbolische actie onze solidariteit met de mensen die geen toegang hebben tot veilig water en we gaan zorgzaam en spaarzaam om met water.

Waarom doen we dit?
1,5 miljard mensen moeten meer dan een kilometer stappen naar de dichtstbijzijnde waterbron. 2,6 miljard mensen hebben geen toegang tot basissanitatie. Zo sterven jaarlijks 5 miljoen mensen door onveilig water.

Kennis opdoen over water en in actie komen. Dat is de educatieve uitdaging die we met Wereldwaterdag@school willen aangaan. Zowel in het basis- als secundair onderwijs.

Samen met je leerlingen ga je op zoek naar informatie over water. Je maakt kennis met de minder fraaie aspecten van de waterproblematiek, maar gaat ook samen op zoek naar oplossingen. In aanloop naar het slotmoment van Wereldwaterdag@school ga je samen met je leerlingen dieper in op de drie motto's van de Walk for Water:
 • Kinderen moeten een boekentas dragen en geen water.
 • We moeten spaarzaam omspringen met onze planeet.
 • Dorst is een onrecht.
GoodPlanet biedt verschillende workshops aan rond het thema water en een pedagogisch dossier in het kader van Wereldwaterdag@school (enkel downloadbaar na inschrijving).

Hoe kan je meedoen?
 • Organiseer een Walk for Water rond je school. Stippel een tocht van om en bij de 6 km uit om de afstand weer te geven die men vaak moet afleggen voor water. Het kan leuk zijn om enkele leerlingen ook water te laten dragen in een emmer, een teiltje, een kruik, bidon, … om hen erop te wijzen dat ook kinderen zo'n watercorvee hebben.Probeer de buurt bij de actie te betrekken. Tips en tricks voor je eigen wandeling, klik hier ›
 • Walk for Water naar of rond een stad of gemeente. In verschillende steden en gemeenten wordt een Walk for Water georganiseerd in samenwerking met het stadsbestuur. De bedoeling is om alle scholen mee te krijgen en hen naar een centrale plaats in de stad of gemeente te laten stappen. Kijk hier of jouw gemeente ook meedoet of neem zelf het voortouw.

Meer informatie

Bezoek zeker de website www.wereldwaterdagatschool.be. Je vindt er inspiratie voor de organisatie van je Walk for Water, educatief aanbod van de verschillende partners en informatie over leerkrachtenvormingen die georganiseerd worden in verschillende provincies.

Wereldwaterdag@school is een gezamenlijk initiatief van GoodPlanet Belgium, MOS, PROTOS en Solidagro.
Logo GoodPlanet Belgium Logo MOS Logo Protos
Logo GoodPlanet Belgium    
1m2 biodiversiteit De actie 1m2 biodiversiteit nodigt alle scholen uit om een plaatsje te geven aan de natuur om zo de biologische diversiteit van ons land in het zonnetje te zetten.

Wanneer?
Dinsdag 19 april 2016

Wat doen we?
1 m2 zo inrichten dat planten en/of dieren er hun lievelingsplekje van maken. Op school of in de buurt.

Waarom doen we dit?
In Europa is 15% van de vogels, 42% van de zoogdieren en 52% van de zoetwatervissen met uitsterven bedreigd. Wereldwijd loopt 70% van de planten gevaar. Het tempo waarop soorten vandaag uitsterven ligt 100 tot 1000 keer hoger dan wat gedurende honderden miljoenen jaren het gemiddelde was. In Vlaanderen is ongeveer de helft van de planten en dieren bedreigd. 7% van de soorten is al uitgestorven.

Iedereen kiest zijn actie:
 • Laat de natuur haar gang gaan op 1m2 onder een boom of waar gras groeit (ook niet maaien of betreden). Je krijgt vanzelf een mini-natuurreservaat. Zet dit speciaal plekje in de kijker zodat iedereen het ziet en respecteert.
 • Baken 1m2 af en beschrijf alle dieren en planten die er zich bevinden. Je kunt dit ook op meerdere, heel verschillende plaatsen doen: een grasveld, het bos, de speelplaats, … en vergelijk de biotopen;
 • Maak nestkastjes of een insectenhotel of een veilige plaats voor andere kleine diertjes: met houtwallen, steenhopen, …
 • Zaai bloemen of plant inheemse planten- of fruitsoorten. In volle grond of in een bak, bijvoorbeeld gemaakt van oude paletten.

Positieve effecten van deze actie?
 • Je vergroot het groene netwerk in je buurt;
 • Je zorgt voor een veilige plaats voor dieren en planten;
 • Je geeft de bijen een evenwichtige keuze aan planten;
 • Je ontdekt de fauna en flora in je buurt;
 • Je maakt de speelplaats een stuk aantrekkelijker;
 • Je geeft de leerlingen de kans om de natuur te observeren in de verschillende seizoenen;
 • Je verbindt je leerlingen opnieuw met onze natuur.

En nadien?

Na het zaaien en aanplanten kun je de veranderingen in je groene paradijsje observeren en erop toezien dat je planten voldoende water krijgen. Je zal versteld staan van de veranderingen die zich voordoen.
Contact Een vraag over de campagne GoodPlanet Actions?
Contacteer ons gerust.


02 893 08 08
actions [at] goodplanet [dot] be

Silke Janssens
0473 24 50 45
s [dot] janssens [at] goodplanet [dot] be

GoodPlanet Belgium
Edinburgstraat 26
1050 Brussel