GoodPlanet Belgiuminspireert jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren, door positieve acties te ondernemen en expertise te delen. Jaarlijks bereiken onze 50 medewerkers zo 350.000 kinderen, jongeren en volwassenen over heel België.
GoodCook
Home GoodCook, workshops boordevol fruit en groenten GoodPlanet en Delhaize slaan de handen in elkaar om leerlingen op een speelse manier in contact te brengen met het belang van groenten en fruit in het kader van gezonde voeding met aandacht voor seizoensgebonden en lokale producten.

GoodCook biedt ludieke en leerrijke workshops aan om lokale groenten en fruit te ontdekken. De leerlingen trekken hun keukenschort aan en gaan op ontdekkingstocht: ruiken, voelen, proeven én vooral koken met groenten en fruit van bij ons.

We steken de handen uit de mouwen tijdens onze interactieve kookworkshop op school. Het vormt een unieke ervaring waarbij de rijkdom en diversiteit van seizoensgebonden voeding voor een gezond lichaam en een gezonde planeet centraal staan. Op het menuDoelgroep Leerlingen van het 4de tot het 6de leerjaar lager onderwijs.

Hoe verloopt zo'n workshop? Voorgerecht
Fruit en groenten van bij ons ontdekken via speelse en zintuiglijke activiteiten. Onderzoeken welke voeding gezond is voor ons en goed is voor de planeet. En waarom, uiteraard. Kijken, aanraken, ruiken en de oogstseizoenen leren kennen.

Hoofdgerecht
Snijden, mengen, koken en proeven van smakelijke, creatieve en eenvoudige receptjes die kinderen helpen om fruit en groenten te appreciëren.

Dessert
Elke leerling krijgt een boekje mee naar huis om samen met de ouders heerlijk makkelijke seizoensgerechtjes te maken.

Smakelijk!

GoodCook kwam tot stand dankzij de steun van Delhaize.
Praktische info Voor wie ?De workshop wordt aangeboden voor klassen van het 4de tot het 6de leerjaar lager onderwijs. Per school kunnen twee klassen zich gratis inschrijven. Beiden komen aan bod op eenzelfde dag: één groep in de voormiddag, de andere in de namiddag. De leerlingen krijgen tools & tips om na de workshop de andere klassen te betrekken en enthousiast te maken voor gezonde voeding van bij ons.

Duur van de workshop ? 120 minuten

Benodigdheden ?
 • Elke leerling: eigen snijplank + keukenmesje (om groenten te snijden)
 • 5 grote mengkommen
 • 5 kleinere kommetjes
 • 5 borden
 • 5 soeplepels
 • 5 dunschillers
 • 2 groentenraspen
 • Materiaal om af te wassen: spons, afwasmiddel, vaatdoek, enkele keukenhanddoeken
Tools Seizoenskalender fruit en groenten Download de kalender

Deze kalender helpt je om fruit en groenten van het seizoen te ontdekken. Het ritme van de natuur respecteren is 4x winnen, namelijk op het vlak van smaak, jouw gezondheid, je portemonnee en het milieu.

In de kalender maken we een onderscheid tussen de vier seizoenen en tussen lokale en exotische groenten en fruit. In de cirkel vind je de lokale producten terug. Rondom de cirkel zie je exotische vruchten. Daarnaast zie je per seizoen ook welk onderdeel van de plant we voornamelijk eten tijdens dat seizoen. We spreken hierbij over bladgroenten, vruchtgroenten, wortelgewassen en kolen.
 • Bij bladgroenten eten we de bladeren en de stengels van de plant. Denk aan spinazie, jonge sla, groene selder, kervel, …
 • Vruchtgroenten zijn groenten die voortkomen uit bloemen. Bijvoorbeeld: tomaten, courgetten, aubergines, bonen, …
 • Naast de kolen, die net boven de grond groeien, eten we ook de wortels van groenten op. Dit zijn de wortelgewassen. Zo zijn er wortels, pastinaken, rode bieten, …
Deze onderverdeling komt overeen met de cyclus van de natuur: de bladgroenten worden geoogst in de lente, de vruchtgroenten zijn volgroeid in de zomer en de wortelgewassen en kolen zijn de hele herfst en winter beschikbaar.
ReceptenDit verrassend boekje staat boordenvol tips en eenvoudige recepten om samen met kinderen heerlijke seizoensgebonden recepten te ontdekken.

Smullen maar ;-)


Binnenkort kan je hier de recepten downloaden !


Contact Een vraag over het project 'GoodCook' ?
Contacteer ons gerust.

Valérie Vermeiren
v [dot] vermeiren [at] goodplanet [dot] be
0470 10 88 82