GoodPlanet Belgiuminspireert jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren, door positieve acties te ondernemen en expertise te delen. Jaarlijks bereiken onze 60 medewerkers zo meer dan 500.000 kinderen, jongeren en volwassenen over heel België.
Eurostar competition Wedstrijd 'Bedenk een duurzaam Business Premier-gerecht'
Eurostar, de hogesnelheidstrein die het Verenigd Koninkrijk met het Europees vasteland verbindt, lanceert samen met sterrenchef Raymond Blanc de tweede editie van de culinaire jongerenwedstrijd 'Bedenk een duurzaam Business Premier-gerecht'. Deze internationale wedstrijd wordt georganiseerd in samenwerking met GoodPlanet Belgium, GoodPlanet Foundation (Frankrijk) en Young People's Trust for the Environment in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

We staan voor aanzienlijke milieu-uitdagingen die ons doen nadenken over zowel de herkomst en duurzaamheid als de smaak en presentatie van ons voedsel. Via deze wedstrijd willen we de aandacht vestigen op duurzame inkoop en aan de kwaliteit van voedsel alsook het gebruik van ingrediënten van lokale herkomst.
Raymond Blanc, Michelin-sterrenchef, culinair directeur bij Eurostar Business Premier en juryvoorzitter van deze wedstrijd.
Jouw gerecht binnenkort geserveerd in de Eurostar-trein? Wist je dat de uitstoot van voedselproductieketens verantwoordelijk is voor 25 tot 28% van de totale uitstoot van broeikasgassen wereldwijd? Tel veeteelt erbij en je komt aan nog eens 18% extra. Als we de klimaatverandering willen keren, ligt een deel van de oplossing dus op ons bord.

Nathalie Kostman, Belgische finaliste van de eerste editie, deelt in een korte videoboodschap waarom ze deelnam aan de wedstrijd en een tip om het beste uit jouw gerecht te halen.
Daarom nodigen de wedstrijdpartners jongeren tussen 15 en 19 jaar met een passie voor koken uit om een duurzaam gerecht voor zakenreizigers te bedenken. Dat kan een lunch of avondmaal zijn: smakelijk, uitgebalanceerd, seizoensgebonden en voedzaam. Het winnende gerecht wordt vanaf november 2018 gedurende drie maanden opgediend in de Eurostar-treinen voor de Business Premier-reizigers.
De winnaar krijgt bovendien de kans om nauw samen te werken met Raymond Blanc, naast Michelin-sterrenchef ook culinair directeur bij Eurostar Business Premier, voorzitter van de Sustainable Restaurant Association en juryvoorzitter van deze wedstrijd. Tijdens een namiddag in zijn tweesterrenrestaurant Belmond Le Manoir aux Quat'Saisons in het Verenigd Koninkrijk leert hij je alles over het belang van duurzame ingrediënten. Daarna gaan jullie samen in de Eurostar-keukens aan de slag om het winnende gerecht te verfijnen en af te werken.

Evaluatiecriteria Bij de beoordeling van jouw lunch of avondmaal houden we rekening met deze criteria:
  • ontwerp en presentatie
  • smaak
  • gebruik van lokale, seizoensgebonden ingrediënten die duurzaam gekweekt of geteeld worden


InschrijvenDeelnemen kan individueel of met je klas/school.
Vul het inschrijvingsformulier in en stuur het vóór 29 juni 2018 naar community&environment@eurostar.com

Voeg eventueel een link naar een video toe van ongeveer een minuut waarin je jezelf en je duurzaam gerecht voorstelt. Een selfie-video met je smartphone is prima.Een wedstrijd van Eurostar, i.s.m. GoodPlanet Belgium, Fondation GoodPlanet en Young People's Trust for the Environment.